vineri, 6 ianuarie 2012

La Manastirea Voronet

Manastirea Voronet se afla situata in satul Voronet, la 36 de kilometri de Suceava, in apropierea Gurii Humorului.

Voronet reprezinta cea mai valoroasa manastire din Romania, fiind ctitoria lui Stefan cel Mare. Construita in anul 1488, manastirea reprezinta astazi un monument monahal destul de vechi si cunoscut atat in tara, cat si peste hotare. Avand o arhitectura de inspiratie bizantina, manastirea uimeste mai ales prin pictura. Albastru de Voronet este considerata a fi de catre multi, o nuanta unica in lume.

In interiorul acesteia putem remarca icoane ce reliefeaza aspectul iconografic acceptat de Stefan cel Mare – Patimile lui Hristos, Coborarea de pe Cruce, Sfantul Teodor sau aspecte de pe Muntele Maslinilor, toate pot fi privite si astazi inca de la intrare.

La exterior, manastirea a fost pictata de catre Grigore Rosca care a dorit sa puna in evidenta cateva aspecte ale Judecatii de Apoi. Datorita complexitatii sale si stralucirii fara margini a albastrului de
Voronet, manastirea poate fi asemanata cu anumite elemente ale Capelei Sixtine din Roma.

Instrumentele traditionale si cele care reflecta indeletnicirile localnicilor nu puteau lipsi din arta pictografica a manastirii Voronet.

Datorita interesului aratat de turisti ani de an, locuitorii si-au deschis portile unor pensiuni destul de mari care le pun la dispozitie tot confortul.

Manastirea Voronet imbraca hramul Sfantului Gheorghe, sarbatorit an de an in data de 23 aprilie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu