sâmbătă, 1 decembrie 2012

Gradina Botanica din Bucuresti

Gradina Botanica din Bucuresti a fost infiintata ca institutie in anul 1860, pe langa Facultatea de Medicina si Farmacie, la initiativa doctorului Carol Davila, in urma unui decret semnat de domnitorul Alexandru Ioan Cuza. Gradina Botanica se inaugureaza la 5 noiembrie 1860. Ocupa o suprafata relativ mica (7 ha), localizata in partea stanga a Soselei Cotroceni. Amenajarea adecvata a acestui spatiu, ca baza didactica si de cercetare, a fost realizata sub conducerea priceputului botanist Ulrich Hoffmann, ca prim director al acestei institutii.


In anul 1874, Gradina Botanica a fost mutata de pe vechiul amplasament in centrul orasului, pe terenurile palatului Vasile Sutu situate in fata Universitatii. In acelasi an, institutia a trecut in componenta Universitatii din Bucuresti, functionand pe langa Facultatea de Stiinte si avandu-l la conducere pe remarcabilul Prof. Dr. Dimitrie Brandza. Conditiile improprii dezvoltarii unei gradinii botanice l-au determinat pe marele botanist sa
intreprinda numeroase demersuri pentru a obtine un teren adecvat reamenajarii institutiei. In anul 1884, actiunile sale au fost incununate de succes, alocandu-se in baza Decretului nr. 659 din 28 Februarie terenul si fondurile necesare.

Amenajarea noilor spatii, care corespund amplasamentului actual al Gradinii Botanice, a presupus construirea si popularea primelor sere (utilizand modelul serelor Gradinii Botanice din Liège), construirea Institutului Botanic in care au functionat, pana la bombardamentul din 4 Aprilie 1944, disciplinele de Biologie vegetala, Herbarul si Muzeul Botanic, efectuarea principalelor plantatii de arbori si arbusti.

Situatia Gradinii Botanice s-a imbunatatit incepand cu anul 1954, cand a trecut din nou sub conducerea Universitatii din Bucuresti, pozitie pe care si-o mentine si in prezent. Procesul de revigorare a fost marcat de constructia unui complex de sere de productie, destinat sa asigure materialul vegetal necesar sectoarelor exterioare, de constructia noului Institut Botanic (1960), in care functioneaza in prezent disciplinele Botanice, Microbiologia si Genetica, de constructia complexului de sere de expozitie (1973-1976), cu o suprafata de peste 2500 mp, si de inaugurarea in anul 1978 a noului Muzeu Botanic, amenajat pe baze ecologice.
In anul 1994, o data cu prima Sesiune Nationala de Comunicari Stiintifice Botanice, Gradina Botanica bucuresteana primeste numele Prof. Dr. Dimitrie Brandza, cel care s-a straduit atat de mult sa o refaca pe amplasamentul sau actual.

ASEZARE SI SPATIU GEOGRAFIC

Beneficiind de o suprafata de 17,5 ha, localizata in partea vestica a orasului (latitudinea nordica 44024., longitudine estica 26006.), pe malul drept al Dambovitei, Gradina Botanica din Bucuresti se situeaza la altitudine mica (73-87 m s.n.m.) si reflecta caracteristicile reliefului specific regiunii de campie.
Terenul prezinta in general un sol de aluviune cu o grosime ce variaza intre 60-25 cm. Clima este de tip temperat continental, cu usoare nuante excesive, caracteristica de altfel Campiei Romane. Media anuala a precipitatiilor este de 607 mm/mp, iar temperatura medie anuala (60 ani) este de 11,40 C. Cat priveste dinamica generala a atmosferei, dominante sunt masele de aer de origine polar-maritima si continentala (60,3 %), urmate de cele de origine tropical-maritima si tropical-continentala (15,8%). Radiatia solara globala evaluata la 125,390 cal/mp pe suprafata orizontala, atinge valori maxime in lunile Iulie-August si inregistreaza valori minime in luna Decembrie.
Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu