marți, 21 ianuarie 2014

Au fost finalizate lucrările la conducta Iași-Ungheni de pe teritoriul României

În procesul de apropiere dintre Republica Moldova şi România, în toamna anului trecut a demarat construcţia gazoductului Iaşi - Ungheni. Agenţia Naţională de Resurse Minerale (ANRM) din România, titularul proiectului, a transmis că firul liniar de pe teritoriul României a conductei de gaze Iaşi-Ungheni a fost finalizată.

„Consorţiul format din HABAU PPS Pipeline Systems SRL - INSPET SA - IPM - Partners România SRL s-a încadrat în graficul agreat şi, la sfârşitul lunii decembrie 2013, s-au încheiat lucrările principale de
pe teritoriul României la gazoductul Iaşi -Ungheni”, se arată în comunicatul ANRM.

Proiectul are o durată de implementare de 17 luni şi urmăreşte asigurarea unui nivel superior de securitate energetică pentru Republica Moldova şi partea estică a României, prin diversificarea surselor de alimentare cu gaz. Bugetul total al proiectului este de 26,4 milioane de euro, din care 7 milioane de euro, adică 26,42%, reprezintă contribuţia financiară a Uniunii Europene. De menţionat că o parte din fondurile necesare pentru realizarea proiectului pe traseul din Republica Moldova au fost asigurate de partea română.


Necesarul de consum al Republicii Moldova este de 1,3 miliarde metri cubi pe care îl importă prin Ucraina, de la gigantul rus Gazprom, ceea ce a făcut autorităţile de peste Prut să fie vulnerabile la influenţa Rusiei. Gazoductul Iaşi – Ungheni va putea transporta la capacitate finală 1,5 miliarde metri cubi de gaze, suficient pentru a acoperi necesarul de consum al Republicii Moldova.

Realizarea a unor astfel de proiecte (interconectările reţelelor de energie, bursele acordate studenţilor moldoveni, înfiinţarea unui serviciu comun de tip SMURD, etc.) are efecte imediate şi durabile pentru dezvoltarea economică şi pentru cetăţenii celor două state şi contribuie la realizarea idealului reunirii românilor de pe cele două maluri ale Prutului mai mult decât orice declaraţie politică.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu