vineri, 9 mai 2014

Tânărul ieșean, sâmbătă, 24 mai 2014, Centrul Providența din Iași.

Cu binecuvântarea Înaltpresfințitului Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei și la inițiativa Asociației Tineretul Ortodox Român - Iași, se va organiza, sâmbătă 24 mai 2014, o întâlnire pentru 200 de liceeni din Municipiul Iași.

Informaţii practice :

Tema întâlnirii este: Sfinţii Brâncoveni - Martiriul unei familii sfinte şi mărturia de viaţă creştină a familiei de azi.

 Deschiderea zilei Tânărul ieşean va avea loc la Biserica Sfântul  Prooroc Daniel din cartierul CUG la ora 07.00 unde se va participa şi la Sfânta Liturghie.

Ziua de lucru va debuta la Centrul Providența din Iași printr-un cuvânt de prezentare a vieţii şi epocii
Sfinţilor martiri Brâncoveni şi se va încheia spre seară cu o conferința ce va trata tema familiei şi la care sunt invitați să participe şi părinții elevilor dar și alte persoane dornice.
Modalitatea de desfăşurare a activităţilor : ateliere de lucru de câte 16 persoane (selectaţi pe grupe de vârstă), fiecare atelier având un moderator.

Nu vor lipsi exerciţiile de cunoaştere, de « spargere a gheţii », iar lucrul în echipă va consta în găsirea împreună a răspunsurilor la un set de întrebări referitoare la viaţa de familie .
Pentru înscreierea la eveniment, fiecare liceean trebuie să completeze formularul de înscriere, să-l trimită la adresa : elena.prisecaru@gmail.com (persoana de contact - Prisecaru Diana, tel: 0753017650)
Pentru o bună desfăşurare  se percepe o taxă de  participare de 30 Ron, taxă ce acoperă masa de prânz și cele două gustări de peste zi. Celelalte costuri (conferențiarii, materialele folosite, costurile ce țin de spațiu folosit) vor fi acoperite de către Mitropolia Moldovei și Bucovinei.
Taxa se va achita în contul ATOR menționând numele și prenumele participantului: RO73MILB0000000001806884 (Millennium Bank) sau personal, persoanei de contact mai sus menţionată. O condiție pentru participare este prezența participantului la întregul program propus.

De ce organizăm această întâlnire?
Liceenii din capitala Moldovei, împart același spațiu și în marea lor majoritate, aceleași valori
Acest eveniment vine în întâmpinarea dorinţei tinerilor în ale căror licee membrii ATOR (Asociaţia Tineretul Ortodox Român)  își desfășoară activitatea de a cunoaște și tineri din alte licee ale Iașului. Organizarea unei întâlniri de acest gen nu poate fi decât pozitivă.

Dincolo de a-i ajuta să se cunoască între ei ne dorim ca acest eveniment să fie o invitație la cunoașterea și trăirea valorilor propuse de Mântuitorul nostru Iisus Hristos Cel ce este Calea, Adevărul și Viața. Tinerii au nevoie să-L cunoască pe Dumnezeu pentru a putea evita rătăcirea, minciuna și moartea.
Adolescenţa şi tinereţea sunt timpul în care fiinţa umană este pusă în situaţia de a alege. Alegerile făcute acum îi vor marca întreaga existenţă. Tinerii au nevoie să fie acompaniaţi în căutările lor şi îndrumaţi în alegerile lor.

Suntem cu toții martorii atacurilor vădite care se duc împotriva familiei și a valorilor ei. Adolescenții au nevoie să li se facă cunoscută şansa pe care o oferă familia creştină ca spaţiu binecuvântat al împlinirii umane şi al mântuirii.

Profitând de faptul că anul 2014 a fost declarat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române  „Anul omagial şi anul comemorativ al Sfinţilor Martiri Brâncoveni” am propus ca temă pentru întâlnirea tinerilor ieșeni  „Sfinţii Brâncoveni - Martiriul unei familii sfinte şi mărturia de viaţă creştină a familiei de azi.”

Totodată întâlnirea se înscrie în seria de activităţi pregătitoare marşului ce se organizează de către Organizaţia Familia Traditională pentru data de 1 iunie, marș ce vine și el în apărarea vieţii şi a familiei.
Nădăjduim că ziua de sâmbătă, 24 mai, va crea, prin intermediul Sfintei Liturghii, a scurtei conferințe de deschidere, a celor trei sesiuni de lucru și a conferinței de închidere (la care sunt invitați să participe şi părinții elevilor dar și credincioşii din Iaşi), un bun prilej de a învăța şi totodată de a medita la binecuvântarea ce vine prin familia creştină şi la cât de mare este taina aceasta când este trăită în Hristos şi în Biserică(Efeseni. 5, 32).
În cele trei sesiuni de lucru se vor desfășura pentru început exerciții și jocuri de cunoaștere după care se va încerca să se răspundă împreună unor serii de întrebări :

⦁    Ce este o familie creștină ?
⦁    Care este rolul familiei în viața noastră, în Biserică și în societate?
⦁    Ce presupune jertfa în familie; dar în viața de zi cu zi?
⦁    Care este diferența dintre geniu, erou și sfânt?
⦁    Pot fi Constantin Brâncoveanu, Maria Brâncoveanu, tinerii lor fii, Constantin, Ștefan, Radu și Matei și sfetnicul Ianache modele pentru noi astăzi ?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu